SubcomandanteMarcos kim?



InsecenteMarcos ve DelegadoCero olarak da bilinen SubcomandanteMarcos, Meksika'nın Chiapas kentinde bulunan Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun anonim sözcüsüdür. Onun isminin, ordunun dövüşmeye başladığı ilk yerlerden bazılarına gönderme yapan bir kısaltma olduğuna inanılıyor. Farklı zamanlarda, Zapatista'ların lideri olmadığını, aksine bir taraftar olduğunu Ne Zaman Emekli Olurumortaya koydu . Esas olarak yerli Mayalılardan oluşan ordu, aynı zamanda yerel halkın kötü durumunu anlayan beyaz kırsal işçilerin ve sempatizanların desteğiyle de sayılıyor.

SubcomandanteMarcos gerçek kimliğini hiçbir zaman açıklamamıştır, ancak Meksika hükümeti asıl isminin RafaelSebastiánGuillénVicente olduğuna inanmaktadır. Guillén, Mexico City'deki Metropolitan Özerk Üniversitesi'nde (UAM) Felsefe öğreten Kurumsal Devrimci Parti'nin aktif bir üyesiydi ve bu da Marcos'un “Zapatista hareketinin mermilerden ziyade fikirler hakkında daha fazla olduğunu” söyledi.

Zapatistalar şiddet içermeyen protestolara inanıyor ve mesajlarını paylaşmak için barış yürüyüşlerini ve interneti aktif olarak kullanıyorlar. Küreselleşmeye karşı çıkıyorlar ve Meksika'nın yerli halkının özerkliği için savaşıyorlar. SubcomandanteMarcos, aynı zamanda, Dünya Ticaret Örgütü'ne ve ABD'nin dünya çapındaki pazarlara uyguladığı ekonomik yaptırımlara karşı geniş çaplı bir kampanya yürütmüştür.

ilan
1996'dan beri SubcomandanteMarcos, bir kısmı çok sayıda basıma basılmış ve birkaç dile çevrilmiş 21 kitap yazmıştır. La Historia de losColores / En ünlü kitaplarından birinin iki dilli baskısı olan Renklerin Hikayesi , aslında, hoşgörü ve dayanışmadan bahseden eski bir Maya çocuk masalının yeniden anlatılmasıdır. SubcomandanteMarcos, gazetelere ve dergilere yönelik 250'den Ne Zaman Emekli Olurumöykü ve deneme yazmış ya da basın bülteni olarak kullanılan muhalif bir muhabir.

2005'te SubcomandanteMarcos, "Diğer Kampanya" olarak adlandırılan iki bölümlü bir planı açıkladı. Planın oluşturulması bir sonraki yıl Meksika'nın cumhurbaşkanlığı seçimleriyle çakışırken, Zapatistaların amacı belirli adayları desteklemiyor. Bunun yerine, eşitliği vurgulayan ve kamu kaynaklarının özel güçlere satılmayacağını garanti eden yeni bir ulusal anayasa talep ediyorlar. “Diğer Kampanya” nın başlangıcından bu yana, SubcomandanteMarcos, yoksulluğu ve Ne Zaman Emekli Olurumele alırken Meksika'yı taraftar arayışında geziyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu - UNCITRAL' TANIMI