Ahlaki Tehlikeler: Sözleşme Yolunda Bir Yumru ByTisa Gümüş



Bir işlemin tarafının sözleşmeye iyi niyetle girmemiş olması durumunda ahlaki bir tehlike oluşur . Bu, bir taraf yanıltıcı bilgi sağladığında veya olağandışı riskler alma konusunda bir teşviğe sahip olduğunda ortaya çıkabilir. FakatNe Zaman Emekli Olurumismine rağmen, ahlaki tehlike, tarafların ahlaki pusulasını veya ahlakını gerçekten ilgilendirmez.

Ahlaki tehlike, olumsuz seçim , bilgi asimetrisi ve ajans sorunu gibi kavramlarla birlikte kullanılmıştır . Bu örneklerin her birinde, biri diğerinden daha fazla bilgiye ve / veya daha az riske özel olabilen iki taraf arasında bir ilişki vardır. Böyle bir durumdaki sorun, bir işlemde bulunan bir tarafın riskten yalıtıldığı zaman, beklenenden farklı davranabileceği (ve daha dikkatsizce) olacağıdır. Ahlaki tehlike finansal, sigorta ve yönetim koşullarında bulunabilir. Burada, bu fenomene ve bir işlemde her iki tarafın da nasıl etkilendiğine bir göz atacağız. \ (Bilgi asimetrisinin hissedarları nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi için, Maddi Olmayan Varlıkların Gizli Değerini kontrol edin .)

Ahlaki Tehlike Dairesi Sorunu Kurumun sorunu
iki tarafı içerir: müdür ve aracı . Temsilci, müdürün adına (ve en yüksek yararına) hareket etmek üzere işe alınır. Müdür-ajan ilişkileri her yerdedir. Bu ilişkinin bazı örnekleri arasında, kendilerini temsil etmek için avukat tutan suçlular ve günlük operasyonlar yürütmek için yöneticileri işe alan işletme sahipleri bulunmaktadır. Ajan genellikle müdürün sahip olmadığı kaynaklara sahiptir - belki ekstra zaman veya uzmanlık bilgisi. Bu makale, ajans sorunu ile ahlaki tehlikenin örneklerini araştıracaktır.

Finansman: Borçlu Vs. Borç veren
kredi ve kredi ilişkisi hassas bir denge gerektirir risk ve getiriher iki taraf için. Borçlular, ödünç alınan paranın finansman maliyetinden çok iyi bir şekilde geri kazanılması umuduyla, proje ve yatırımlar için uygun maliyetli finansman arayışındadır. Öte yandan, borç verenler geri ödenecek tüm risk profillerinin kredilerine ihtiyaç duyarlar. Kredi koşulları, borç alan kullanıcıları çekmek için yeterince makul olmalı, ancak borç verenlerin faizlerinden faydalanabilmeleri için yeterince değerli olmalıdır.

Borçlular için, yatırımları kaybetme ya da borçlarını ödememe cezası biraz öngörülebilir: ya sonraki kredilerdeki yüksek faiz oranları ya da ek krediler elde edememe ya da işten çıkmalarına yol açabilecek toplam borçlar. Ancak, borç verenler için işten çıkma ihtimali kesin olmayabilir. Bankalar genellikle " son çare borç veren " olarak görülen merkez bankalarıyla bağlantılıdır . Bu ekstra sigorta, bankalar bu ekstra sigortanın varlığının daha fazla risk üstlenmek için bir teşvik olarak kullanılmasına izin verirse, bir ahlaki tehlike oluşturabilir. (Bu konuda daha fazla bilgi için, Kredi ve Kredi Kartı Anlaşmaları Nasıl Okunmalı? Bölümüne bakınız .)

Riskli kredilerin yanı sıra, bankalar kaldıraç kullanımı yoluyla risklerini artırabilir . Birçok firma kaldıraç kullanır, çünkü getiri aralığını arttırır, pozitifler daha pozitif ve negatifler daha olumsuzdur. Geri kazanım varlıklarını satın almak için kullanılırsa kaldıraç iyi olabilir, ancak çok fazla kaldıraç bir işletmenin istikrarına zarar verebilir.

Kaldıraçlı ve riskli kredilendirme, bir bankanın alt çizgisine faydalı olabilir, ancak ılımlılık içinde. Çok fazla risk, kredi kayıplarına, varlıkların devalüasyonuna ve bazı durumlarda iflasa yol açabilir .

Ahlaki tehlikenin olasılığını azaltmanın olası bir yöntemi düzenlemeyi arttırmaktır. Daha fazla gözetimle, düzenleyiciler riskli davranışları cesaretlendirmek için kurallar uygulayabilir ve uygulayabilirler. Bu kurallar daha yüksek sermaye gereksinimleri veya artırılmış şeffaflık içerebilir . Daha fazla düzenleme haberi genellikle muhalefetle karşılanır, ancak uygun denetim eksikliği banka başarısızlığına yol açabilir. Bir banka yeterince büyükse, başarısızlığı dünya çapında finansal piyasalara bir tehdit oluşturabilir. (Daha fazla bilgi edinmek için SubprimeMeltdown'ı Gönderen Yakıtı okuyun .)

Sigorta: Sigortalı Vs. Sigortacı Sigortacılar
için, sigorta ettirme süreci, potansiyel poliçe sahiplerinin riskini değerlendirmek ve kapsamı sağlamaya veya reddetmeye karar vermek için kullanılır. Sigortacıların sigorta primlerinden gelir elde etmek için teminat vermesi gerekir, ancak kârlı olmak için mümkün olduğunca az iddiada bulunmaları gerekir.

Sigortalı tarafların sigorta yaptırması sonucu farklı davrandıkları Ne Zaman Emekli Olurumdurumlarda sigortacılık sektöründe ahlaki tehlike ortaya çıkabilir. Sigortacılıkta iki tür ahlaki tehlike vardır: exe ve expost .

Ex-Ante Ahlaki Tehlikesi - Edthe Agresif Sürücü: Otomatik bir sigortası olmayan bir sürücü olan Ed, aracında herhangi bir hasardan tamamen sorumlu olacağından çok dikkatli hareket ediyor. Ed, otomatik sigorta almaya karar verir ve politikası yürürlüğe girdiğinde, hız yapmaya ve güvensiz şerit değiştirmeye başlar. Ed'in vakası, ön-manevi ahlaki tehlikenin bir örneğidir. Sigortalı bir sürücü olarak, Ed sigortasız yaptıklarından daha fazla risk aldı. Ed'in tercih ettiği yeni, azaltılmış sorumluluğunu yansıtıyor.
Post-Moral Tehlike - Marie ve Onun Alerjileri: Marie'nin birkaç yıldır sağlık sigortası yoktur ve her baharda alerji belirtileri ortaya çıkar. Bu kış, sigorta teklif eden ve problemleri için bir doktora danışmaya karar veren yeni bir işe başlıyor. Marie sigortasız kalmaya devam etseydi, asla doktora gitmemiş olabilir. Ancak, sigorta ile randevu alır ve alerjileri için reçete verilir. Bu, eskiden beri ahlaki bir tehlikenin bir örneğidir, çünkü Marie şimdi sigortadan önce maruz kalmayacağı masrafları karşılamak için sigorta kullanıyor.
Sigortacılar, yükümlülüklerini bir kısmını poliçe sahiplerine borç kaydedici ve ortak ödemeler şeklinde kaydırmak suretiyle azaltmaya çalışırlar . Her ikisi de sigorta şirketinin kapsamı başlamadan önce bir poliçe sahibinin ödemek zorunda olduğu para miktarını temsil eder. Poliçe sahipleri genellikle düşük kesintiler ve ortak ödemeler tercih edebilir, ancak bu sigorta primlerini yükseltecektir.

Ed'in durumunda, eğer saldırgan sürüşü bir kazaya yol açarsa, sigorta şirketinin işine başlamadan önce indirilemez bir bedel ödemek zorunda kalacak. Marie'ye gelince, sağlık sigortası doktorun masraflarının bir kısmı için ödeme yapması için eş ödemeleri kullanabilir. ziyaretler ve reçeteler. Her iki durumda da sigortacı, sigortalıyı herhangi bir tazminatla ilişkili mali yükün bir kısmını taşımasına zorlayarak riskli davranışları önlemeye veya caydırmaya çalışır.

Yönetim: Yöneticiler ve Sahipler Yöneticiler
bir işletmeyi yönetmek için yöneticileri seçtiğinde, hedefleri her zaman aynı olmayabilir. Mülk sahipleri bir yandan daha yüksek maaşlardan ve şirketin ilerlemesini sağlamak veya şirketin özgeçmişini arttırmak için çok şey isteyebilirken, bir yandan yöneticiler bir çok şeyi arayabilirler (daha yüksek hisse senedi fiyatları aracılığıyla). Bir firmanın refahında kişisel bir pay olmadan, bazen yöneticiler hissedarlarının çıkarları doğrultusunda hareket edemezler.

Mal sahipleri ve yöneticiler arasındaki iki ortak çatışma tazminat ve proje seçimidir. Bir yöneticinin sözleşmesi, yıllık maaşı ve ayrılma için kıdem tazminatını içeriyorsa , firma ile olduğu sürece ve ayrıldıktan sonra ödenecektir. Koşulsuz, garantili tazminat, yöneticinin riskli davranışlardan kaçınmasını teşvik etmemektedir.

Yöneticilerin risk almasının bir yolu, proje değerlendirme sürecidir. Yeni projeler şirketin risk ve getiri eşiğine uygun olmalıdır. Ancak, sahiplerinin kar istediği bilgisi, bir yöneticinin bu karı elde etmek için ekstra risk almasına neden olabilir. Kararları projeksiyonlara dayandığından dolayı, yöneticiler kötü seçim yapabilir ve para kaybettiren projeleri seçmek için hiçbir kişisel ceza almadıkça, riskli davranışlar açısından hiç de caydırıcı olmaz.

Bazı şirketler şirket performansına bağlı yönetici tazminat paketleri başlattı. Performans teşvikleri , şirket hisselerinin yükselmesi durumunda sadece kârlı olacak bonuslar, kazanılmış haklar veya hisse senedi opsiyonları şeklinde olabilir. Ödemenin performansa bağlanması, bir yöneticinin maaşının bir parçası olduğu sırada çok fazla risk almadan önce iki kez düşünmesine neden olabilir.

Sonuç
Ahlaki tehlikenin geniş kapsamlı etkileri vardır. Agresif Ne Zaman Emekli Olurumsürücülerden merkez bankalarına, iki taraf bir anlaşmaya girdiğinde, ahlaki tehlikenin ortaya çıkması için bir şans vardır. (2008 yılı likidite krizinde ahlaki tehlikeler hakkında daha fazla bilgi için bkz .Fed'in Müdahalesi ve Niyeti .)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu - UNCITRAL' TANIMI